Bør barna få leke doktor?

Jeg har blitt intervjuet som en forelder i en sak om barns seksualitet og informasjon om seksualitet.

– Skoler og barnehager har et ansvar her

Christian Lomsdalen (31), Bergen, jobber som lærer, far til en gutt på ni år og en jente på syv år:

– Det finnes helt klart kulere ting å prate om enn reproduksjon på butikken, sier Christian lattermildt.

Selv om det kan føles flaut av og til gjør han et poeng ut av å ikke bli det.

– Om det dukker opp spørsmål er det viktig å svare på de. Uansett hvor man er. Så er det litt moro å se reaksjonene til de andre i butikken også da. Men det skal ikke være jeg som gjør dette tema flaut for barna mine. Det er jo helt naturlig, sier han og peker på viktigheten av å være åpen og ærlig med barna sine.

I jobben som lærer kaller han også seksualundervisningen for et av sine hjertebarn.

– Skoler og barnehager har et ansvar her. Undervisning om kropp, seksualitet og grenser burde begynne på barnehagenivå. For selv om vi skal forvente at foreldre skal snakke om dette, er det ikke kjempelett for alle. Vi som foreldre er også produkter av vår oppdragelse, og for mange føles dette helt sikkert som tabu. Ved å ha bedre tilbud på skolen og i barnehagene sørger vi for at alle får samme innsikt i dette temaet, om alt fra holdninger, grensesetting, kroppen og så videre.

Christian mener at selv om han er mann må han også kunne snakke om mensen og barnefødsler. Til tross for at han kaller seg en sekundærkilde på disse temaene.

– Men kropp og seksualitet er jo ikke dametemaer. Jeg som far må også kunne være en del av mine barns oppdragelse, og den innebærer også disse temaene. Jeg tror likevel at det kan føles vanskeligere for menn å ha denne åpenheten med barna av mange grunner. Det handler om et kjønnsrollemønster mellom mannen og kvinnen, ofte er også menn mer dominerende i overgrepssaker mot barn. Og dette kan skape en frykt hos fedre, tror jeg. Vi trenger en normkritisk seksualitetsundervisning i skolen for å demme opp for disse sosialkonstruerte holdningene.

Han mener også at samfunnet i stor grad har fremmedgjort nakenhet. Selv mener han at nakenhet og kropp er naturlig – og at det bidrar til å vise at alle kropper er forskjellige.

– Jeg synes derimot det ville vært unaturlig å måtte kle på meg badeshorts for å kunne dusje barnet mitt. På et eller annet tidspunkt slutter det også å være naturlig å dusje barnet ditt uansett.

For Christian har det vært viktig at barna hans ikke skal oppleve en skamfølelse knyttet til egen seksualitet. Det skal ikke være skjult og gjemt, hemmelig eller stygt. Han begynte å prate om sex, kropp og seksualitet med barna når de begynte å spørre. Det gikk mye i hvor barn kommer fra og navn på kroppsdelene.

– Nå forklarer jeg barna mine med å bruke ord som sædceller og eggceller. Det er viktig å fortelle dem om ting med å bruke riktige begrep. Da gir man barna rett verktøy for å forstå det. For i tilfelle de har opplevd seksuelle overgrep for eksempel, så har de begrepene til å forklare og forstå det, slik at de kan si ifra uten at det er noe skam knyttet til dette. I tillegg til at de må lære seg at kroppen er deres egen.

Hjemme blir han ofte spurt av barna sine om de lurer på noe.

– Jeg tror det har med å gjøre at jeg har vært bevisst på at alt som har med kropp og seksualitet å gjøre er naturlig. Så har barn en naturlig interesse i denne typen temaer, med ulike undringsnivå selvsagt. Man skal ikke gjemme bort disse spørsmålene.

Til slutt vil han råde andre foreldre til at barn ofte er klare for mer informasjon enn man som voksne ofte selv tror.

– Man trenger ikke å bruke avanserte begrep eller forklaringsmodeller, men vær ærlig om det man snakker om og legg det på barnas nivå, sier han.