Nå er det tid for kommunen å vurdere om skolene følger forpliktelsene når de lar den lokale kirken invitere til gudstjenester i skoletiden.
Usexy? Feil tid på året? Brysomt? I know, men det er nettopp derfor jeg vil at kommunene skal se på dette nå. Så slipper kommunene, skolene og fylkesmannen klagesaker når vi nærmer oss riktig tid på året.
Human-Etisk Forbund i Hordaland har kartlagt religionsutøvelse i skolen og selv om dette er en undersøkelse av forholdene i bergensskolene så mistenker jeg at det er fare for at vi finner tilsvarende også her i kommunen. At det foregår en klar mengde overtramp i skolene i forhold til dette, både i forhold til gudstjenester i skoletiden, undervisningsopplegg, eller at skolene mangler en bevissthet rundt det at Den norske kirke er kun en av mange trossamfunn.
Nå ønsker jeg å snakke spesifikt om gudstjenestene i skoletiden. Det er nemlig slik at det er et klart regelverk på dette området, det er en del krav som må være møtt før man kan ta elevene med på gudstjeneste i skoletiden. Dette regelverket er i følge Utdanningsdirektoratets leder lett å følge, men på tross av dette er det veldig mange skoler landet over som ikke følger det. Blant annet må det gis ut informasjon i god tid, også om innholdet i det alternative opplegget, det må være et alternativt opplegg klart før invitasjon og informasjon sendes ut, gudstjenesten kan ikke ha noe med RLE-faget å gjøre, og det alternative opplegget må være godt og likeverdig den kulturelle og religiøse happeningen det faktisk er å gå i kirken for de kristne elevene. Det er også viktig å tenke på hvordan eventuell øving frem mot disse arrangementene foregår, det samme regelverket gjelder nemlig der også.
Om kommunene ønsker at skolene skal følge lovverket, at de skal respektere elevenes og foreldrenes trosfrihet, og sørge for at skolene ikke bedriver sosial stigmatisering av minoritetsbarna, så er det nå det er på tide å se på dette. Det er nå kommunene har mulighet til å be skolene forklare rutinene og oppleggene sine slik at man i større grad kan være sikker på at alt er på stell her i kommunene. Det er nå skolene og kommunene har tid til å jobbe sammen om gode ordninger, slik at man ikke trenger å stresse rundt med dette i november og desember.
Det er også viktig at skolene svarer godt på spørsmål rundt dette, om en skole bare svarer ”vi følger regelverket” så ville jeg tatt det som et ekstra incentiv til å se ekstra godt etter på akkurat den skolen.
Ja, jeg vet at dette er et usexy tema og jeg vet at dette er ”feil tid på året”, men i hvert fall sistnevnte kunne ikke vært mer feil, det er nå det er mulighet til å sørge for at ting blir gjort riktig.
Denne kronikken ble opprinnelig publisert den 28.01.2015 i Romerikes Blad under tittelen “Tid for å tenke skolegudstjeneste”. Den er også blitt postet på Skolegudstjenester.no under samme tittel Lignende innlegg ble også lagt ut hos Nordlys under tittelen “Tid for å tenke skolegudstjeneste” den 16.02.2015.
Christian Lomsdalen er ph.d-stipendiat ved Universitetet i Bergen etter mange år i den videregående skolen som lektor. Ved siden av dette lager han podkast og leder Human-Etisk Forbund. Du finner han også på podkastene Tanketrigger, Frokostkaffen, og PedsexPod. Han er førstegenerasjons bergenser, far og bonusfar til fire, og alltid engasjert. Ateist, feminist og humanist.