Midlertidig oppholdstillatelse for ungdom er barnemishandling

Regjeringen ønsker å utvide muligheten til å gi enslige mindreårige asylsøkere midlertidig opphold – dette er barnemishandling og fullstendig uverdig.

Regjeringen har foreslått at barn som flykter alene til Norge bare skal få midlertidig opphold. Tidligere har dette bare dreid seg om et fåtall barn, men nå skal dette utvides til å gjelde for nesten alle de enslige mindreårige asylsøkerne. Det betyr at barn som har flyktet fra utrygghet og usikkerhet må fortsette å leve i uvisshet og frykt for hva som vil skje med dem.

I utgangspunktet betyr dette at de har en utreisedato på 18-årsdagen siden, men det er først når de fyller 18 år får de vite om de får bli i Norge. Noen av dem kan heller ikke sendes hjem på grunn av vanskelig hjemsendelsesforhold. Det er med andre ord en voldsom usikkerhet som møter disse ungdommene og nå etter hvert også barna. Å leve med midlertidig opphold frarøver barn livsgleden og gjør dem syke.

Det vi har sett tidligere fra forsøkene på Salhus ventemottak og blant andre med midlertid opphold er at det denne venteperioden er ødeleggende. Vi mennesker er svært sensitive for usikkerhet. Når vi ikke tror vi kjenner fremtiden så ødelegger det for lysten til å delta, selv på sosiale aktiviteter. For ikke å snakke om mer faglige aktiviteter som oppleves som svært meningsløse i en slik situasjon. Det er svært lett å sammenligne dette med situasjonen til dypt deprimerte mennesker, og mange av de enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold utvikler nettopp symptomer på depresjon

Det å bli født som menneske er som å bli kastet inn på en scene uten den minste trening eller forberedelse, men de fleste av oss i Norge får lov til å komme i gang med fremførelsen av vår livshistorie. Enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold får ikke kommet i gang med sin fremføring og blir stående i limbo.

Regjeringens forslag om å øke bruke av midlertidig opphold til enslige mindreårige asylsøkere vil være ødeleggende for stadig flere ungdommers psykiske helse, integrering, tillit til voksenpersoner, og for deres livslyst. Dette er barnemishandling. Det er under Stortingets verdighet å vedta noe slikt.

Dette debattinnlegget ble ikke trykket noe sted i tide.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *