Skolegudstjenester må ut – men ikke på grunn av innvandrere

I Trønder-Avisa 26. november argumenterer Erik Fløan for å at det er feil å droppe skolegudstjenester på grunn hensyn til innvandrere. Dette er en stråmann uten like ettersom ingen mot skolegudstjenester argumenterer med dette.

Når man leser argumentasjon mot skolegudstjenester så er det nær aldri slik at man trekker inn innvandrere, muslimer, nye nordmenn eller andre lignende (og overlappende) grupper. Det har en veldig enkel forklaring – det er rett og slett ikke relevant. Det er ikke for å skåne muslimer eller ikke fornærme nye landsmenn at det pågår en kamp for religiøs og livssynsmessig likebehandling i skolen – det er for oss alle. For fellesskapet sine barn. Barn som i stadig mindre grad døpes, hvor stadig færre har foreldre i statskirken, hvor stadig færre konfirmerer seg kirkelig, og hvor stadig færre har foreldre som har gjennomført kirkebryllup.

Dette burde være kjent for både lederen av Høyres fylkestingsgruppe, like mye som det er kjent for Høyre og Kristelig Folkeparti nasjonalt. Allikevel gjentas dette gang på gang. Enten det er i aviser i Bergen, Oslo, Modum eller andre steder i landet. Derfor er det litt trist at Fløan bruker et helt avisinnlegg på en stråmann.

Norge har blitt et pluralistisk samfunn, et land hvor innbyggerne har stor variasjon i når det kommer til valg av religion, livssyn og filosofisk overbevisning. Den gruppen som øker mest er de som ikke er medlemmer noe sted, men også Human-Etisk Forbund øker. Det er med andre ord mange forskjellige grupper som ikke ønsker å delta i religiøse aktiviteter i skoletiden – og det med rette, dette er aktiviteter som ikke hører hjemme i en fellesskole.

Å klage over muslimer, innvandrere, og nyankomne nordmenn, eller beskylde skoleverket for å ville skåne disse gruppene gir ingen mening – det er nemlig bare forkjemperne for skolegudstjenestene som trekker inn disse gruppene. Kjemp gjerne for skolegudstjenester og religiøs diskriminering og forskjellsbehandling – men vær i det minste ærlig…

Dette debattinnlegget ble trykket i Trønder-Avisa 29.11.2016 med samme tittel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *