Puleregler for menn med makt

Om #metoo har dokumentert noe, så er det at maktpersoner også utnytter dette til å skaffe seg sex. Her er noen gode regler fremover for dere med makt.

Det er mye en må tenke på når man klatrer i gradene i en organisasjon. Det er ikke bare er det forskjellige sider ved drift, økonomi, prioriteringer, og hvordan vinne frem med organisasjonens mål som står på programmet. Som leder i en eller annen form må du være bevisst på din plass i maktstrukturene. En av ulempene er at en må være bevisst at utvalget av personer i organisasjonen som det er greit at du flørter med, prøver å sjekke opp, blir kjæreste med, eller har seksuelle relasjoner med blir færre for hvert eneste trinn du klatrer på stigen.

Regler for om du kan flørte, kline, kysse, eller ligge med en person i egen organisasjon:

 1. Er det fest i forbindelse med årsmøte, landsmøte, eller andre offisielle møter? Glem det. Du er der i kraft av din rolle, ikke som privatperson.
 2. Er det en uformell samling i organisasjonen? Husk, du klarer aldri å ta av deg rollene du har i organisasjonen og den statusen den gir deg. Så lenge du har klatret i hierarkiet så er det slik du vil bli oppfattet, uavhengig av formalitetene.
 3. Er vedkommende en del av din egen organisasjons ungdoms-avdeling, -parti, eller -organisasjon? Nei, nei, nei!
 4. Er vedkommende beruset? Hjelp hen hjem eller til trygghet om nødvendig. Det er jobben din når du er blitt en person med ansvar.
 5. Har vedkommende kortere fartstid i organisasjonen enn deg? Tid i organisasjonen er ofte forbundet med størrelse på nettverket i organisasjonen.
 6. Er vedkommende mer enn et par år yngre enn deg? Tenk deg nøye om. I makthierarkiene er i organisasjoner er aldersforskjell stort sett synonymt med maktskjevhet. Jo yngre vedkommende er jo viktigere er dette punktet.
 7. Er vedkommende under 18 år? Nå bør du tenke deg nøye om. Om du også allerede har brutt forrige punkt, stopp nå!
 8. Er vedkommende under den seksuelle lavalder? Er du helt på styr? Trenger jeg virkelig å si dette?
 9. Har du fått nummeret eller annen kontaktinformasjon til vedkommende og vurderer å sende hen en melding?
  1. Jeg fikk nummeret av vedkommende selv og jeg skal sende en liten flørt? Det bør i så fall være fordi vedkommende startet flørtingen og opprettholder flørtingen. Du bør allikevel være ditt ansvar bevisst – som leder er du ansvarlig uansett om du startet eller ikke.
  2. Jeg fant frem nummeret i medlemslistene eller ansattregisteret og … NEI! Med mindre dette er for å spørre etter et eller annet dokument eller noe vedkommende hadde ansvar for, så nei.
  3. Jeg tror vedkommende vil like å få porno på melding. Nei, vedkommende vil mest sannsynlig ikke det. Hvis vedkommende er under 18 år er det også straffbart.
  4. Vedkommende har avvist meg, så jeg tenker det er en god ide å sende sinte/kåte/masete meldinger til hen for å overbevise hen. Nei, det er trakassering, hva trodde du?
 10. Befinner vedkommende du ønsker å ha sex med seg lenger ned på hierarkiet i organisasjonen? Nei, og atter nei. Husk at du kan ha både formell, uformell og sosial makt over vedkommende. Hvis du i tillegg sitter i valgkomiteer, etikkutvalg, eller kontrollkomiteer, ta ekstra forbehold og betenkningstid.
 11. Er dere på samme trinn i organisasjonen og dere ønsker å ha en lengre eller kortere seksuell og/eller romantisk relasjon? Forsiktig nå. Særlig om det er på en offisiell sammenheng eller om det er snakk om alkohol i denne sammenhengen. Kanskje det er bedre å besøke generalsekretær, daglig leder, eller lignende i edru tilstand sammen med vedkommende slik at dere avklare situasjonen først, om dere er helt sikre på at dette er noe dere vil.

Det er viktig å være bevisst at slike maktstrukturer også har en uformell side. En fylkesleder i et annet fylke vil uansett ha en sterkere posisjon enn et menig medlem i det andre fylkeslaget. Det kan med andre ord være lurt å finne seg partner(e) for lengre eller kortere seksuelle relasjoner utenfor organisasjonen. Noe som utvilsomt kan ha sine positive sider i en hverdag hvor vi ofte snakker om truslene fra ekkokamre. Nye perspektiver kan med andre ord følge med på kjøpet når en isteden for å flørte eller ha sex internt i organisasjonen finner seg noen utenfor “den vante gjengen”.

Sosialistisk Ungdom har lenge vært tydelige på at sentralstyret ikke skal “pule nedover” i hierarkiet . Sammen med Grønn Ungdom og Rød Ungdom har de også innført alkoholforbud på sine arrangementer. Det er grunnlag for å tenke at dette kunne være gode regler å få med seg også for andre organisasjoner? For å hjelpe maktpersoner som trenger hjelp med grensene, og for å sikre at organisasjonen er et godt sted å være for alle medlemmene i organisasjonen.

Det burde ikke være nødvendig at jeg skriver denne teksten, men den siste tidens avsløringer etter #metoo og Giske-saken, Riise-saken, og Leirstein-saken tyder allikevel på at det er nødvendig.

Har du makt, har du et ansvar.

Dette debattinnlegget ble trykket i Dagbladet 23.01.2017 under tittelen “Puleregler for menn med makt“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *