God jul til deg, uansett hva eller hvorfor du feirer

Det nærmer seg jul, og de fleste av oss løper rundt oss selv for å rekke alt vi skal ha gjort, sørge for at vi får gjort alt vi pleier å gjøre av forberedelser for å få akkurat den julen vi ønsker og pleier å ha. Samtidig dukker det hvert år opp en merkelig debatt, hvor en særlig i kommentarfeltene diskuterer hvem som har rett til å feire jul, hvem som har de riktigste tradisjonene, hvem som spiser riktigst julemat, og ikke minst hvem fremstår som mest norske i sine tradisjoner. Dette kommer særlig frem når en ser debattene om forkynning i skolene og deltagelse på religiøse ritualer i skoletiden. Et vanlig argument som møter oss er «men jul skal de feire», «juleferie skal de ha» eller «hvis de ikke vil lære om hvorfor vi feirer jul i Norge kan de bare droppe hele julefeiringen».

Det er dessverre en historieløshet i Norge om julefeiringens historie i landet. Vi har feiret jol i Norge fra norrøn tid, skikker har kommet til og andre skikker er forsvunnet i løpet av denne tiden. For eksempel var det ifølge Gulatingsloven påbudt å brygge øl til jul. De som gjentatte ganger brøt loven kunne miste gården til kongen og biskopen og selv bli landsforvist. Da landet ble kristnet ble også julefeiringen det. I dag er det helst den kristne julefeiringen det læres om, noe som skaper et inntrykk hos noen om at det er den eneste riktige grunnen til å feire jul.

Men hvorfor vi feirer jul/jol, hvilke tradisjoner vi har og hva vi spiser på julaften er helt opp til hver enkelt av oss. For de fleste er jul en tradisjon, en tid for å samles, vise hverandre omsorg og kjærlighet, spise mat vi ikke spiser resten av året, og en unnskyldning for å få et avbrekk i hverdagen. For andre står det religiøse budskapet sterkt i deres feiring. Det er flott å bo i et land der fagforeningene har sikret oss alle julefri, slik at vi kan nyte den akkurat slik vi selv vil.

Vi vil oppfordre til å vise raushet med hverandre, og gled dere over mangfoldet av tradisjoner og skikker som ligger i julefeiringen over hele landet. Ikke la uenighet i sak/politikk føre til personangrep og ufine kommentarer.

Vi ønsker dere alle en riktig fin julefeiring uansett hvordan og hvorfor du feirer!

Per Kristian Eilertsen
Regionlagsleder, Human-Etisk Forbund Hordaland
Magnhild Bøe-Hansen
Organisasjonsrådgiver, Human-Etisk Forbund Avdeling Vest
Christian Lomsdalen
Nestleder, Human-Etisk Forbund

Dette debattinnlegget ble trykket i Bergensavisen 22.12.2020 under tittelen “God jul til deg, uansett hva eller hvorfor du feirer“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *