Hva med å bytte KRLE mot søndagsåpne butikker?

To politiske paradokser vi kan løse:
Paradoks 1; Kristelig Folkeparti, dere har lite lyst til å se at den blåblå regjeringen gjennomfører forslaget sitt om søndagsåpne butikker, men støtten fra Venstre gjør at dette antagelig går gjennom i Stortinget.
Paradoks 2 er at dere i Venstre ikke egentlig ønsker å støtte KRLE-faget, men føler dere nødt til å gjøre det for å støtte KrF sitt krav i samarbeidsavtalen . Hva om dere bytter? Så slipper begge å svelge et forslag de helst ikke vil se at blir virkelighet.

KRLE-faget er i seg selv et paradoks. Høringsrunden viste at dette må være en av mest slaktede forslagene som har blitt oversendt til Stortinget fra Regjeringen etter en høringsrunde. Selv Kristelig Folkepartis vanlige støttespillere i forskjellige deler av kristen-Norge mener at dette faget er en dårlig idé som mest sannsynlig heller vil skade kristendommens posisjon i den norske skolen fremfor å støtte den. Ut i fra argumentasjonen i Dagsnytt 18 palmefredag er det jo også tydelig at KrF og Regjeringen mener at denne endringen egentlig ikke medfører noen forskjell. Er det ikke da i så fall en lett retrett? Hvis nær alle mener at dette er en dårlig idé og dere selv mener at dette egentlig ikke er noen endring?

Venstre har lansert et eget forslag for søndagsåpne butikker, hvor de ønsker at søndagsåpne butikker skal være opp til kommunen, i motsetning til Regjeringens som tillater dette over hele landet. Det vil med andre ord nok ikke være det vanskeligste forslaget å gå bort i fra når de ikke får sin fulle vilje gjennom uansett. Det mangler heller ikke på kritiske stemmer til dette forslaget. Både fra arbeidsgiver- og arbeidstaker-hold.

Det er ikke bare kristen-Norge som ser på KRLE-forslaget som en dårlig idé, et samlet fagmiljø, og selv Høyre-styrte Oslo Kommune er i mot denne endringen . Det kan også se ut som at verken kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen eller KrFs Anders Tyvund ønsker å svare på kritikken og motargumentene jeg har kommet med (i henholdsvis Fri Tanke og Klassekampen), om dette skyldes at de selv vet at argumentasjonen er sviktende kan vi bare spekulere i.

Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant fra KrF, har allerede skrevet på Twitter at han godt kunne vært med på denne byttehandelen . Så hva sier dere, resten av dere som sitter i Venstre og Kristelig Folkeparti sine stortingsgrupper, har vi en avtale?

Dette debattinnlegget ble opprinnelig publisert den 07.04.2015 i Vårt Land under tittelen “Bytt K mot søndagsåpent”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *