La helsesøster dele ut kondomer!

At Alta Kristne grunnskole flytter seksualitetsundervisningen til sjuende klasse er kanskje problematisk, men at helsesøster har fått munnkurv og begrensninger i praksis er ikke tolererbart.

Det er derfor gledelig å høre at helsesøstrene i Alta understreker at deres lojalitet ligger til elevene – som de er satt til å betjene – ikke deres foreldre eller skolen. Allikevel er det klart problematisk at skolen ikke lar helsesøstrene gjøre jobben sin slik de finner det faglig forsvarlig. Enten dette gjelder å svare på spørsmål knyttet til seksualitet eller å sørge for at elevene som har behov for dette får prevensjon.

Særlig med tanke på at dette presumptivt er snakk om en elevmasse som i større grad enn på andre skoler kommer fra en konservativ bakgrunn hvor det oftere vil være problematisk å snakke om disse temaene og å etterspørre kondomer hjemme så er det desto viktigere at helsesøster er tilgjengelig for elevene og kan besvare alle de henvendelsene som de får fra elevene. Dette er nødvendig for å sørge for at elevene har en god helse – seksuell helse er en viktig bestanddel i vår helse.

Med tanke på at skolen finner det nødvendig å lime igjen boksidene som handler om seksualitet og pubertet så viser det at skolen har en holdning til disse temaene preget av tabu. Fremfor å bare enkelt hoppe over denne delen av boken og å finne frem kapittelet i sjuende klasse slik man kunne gjort så velger man heller å vandalisere skolebøkene. Når helsesøster samtidig er forhindret fra å snakke om temaene vil dette formidle til elevene at dette er skamfulle temaer – temaer som de også bør behandle med skam i sine liv.

Skolen bør tenke gjennom hva de formidler – ikke bare gjennom hva de underviser, men også gjennom hva de ikke underviser, hva de utsetter, hvilke bøker de vandaliserer, og hva helsesøster ikke får snakke om eller gjøre. Skolen skal forberede elevene på det livet de skal leve og sørge for at elevene får de beste forutsetninger for en god fremtid. Mangel på informasjon rundt seksualitet og skamfølelse knyttet til seksualitet er ikke med på å skape gode forutsetninger. Dette må skolen gjøre noe med og helsesøstrene i kommunen må vurdere om det er riktig å føye seg etter skolens ønsker på dette området.

Dette debattinnlegget ble publisert av Altaposten 07.10.2016 under tittelen “La helsesøster dele ut kondomer!“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *