Blir du med meg i paraden, Birkeland?

… så kan vi gå for de som ikke kan gå selv – enten de ikke kan gå på grunn av skam, konservative religiøse holdninger, eller de av andre årsaker ikke kan være offentlige om hvem de er.

Jeg ser at du i bystyret, Trygve, mener at det å søke Europride 2020 til Bergen vil medføre uønsket seksualisering av det offentlige rom, men det skaper noen spørsmål hos meg. Særlig når jeg ser at KrF kan stille seg bak mesteparten av planen for kjønns- og seksualitetsmangfold som ble vedtatt av bystyret i Bergen 22. mars.

Først og fremst så er det viktigste spørsmålet; har du noen gang sett på eller deltatt i en prideparade? For jeg har deltatt noen ganger nå og jeg må si jeg stiller meg tvilende til påstanden om at disse medfører særlig seksualisering av offentligheten. Det er noen mennesker som har litt mindre klær på seg enn de vanligvis har når de går over Torgallmenningen. De fleste har allikevel godt med klær på seg – kanskje shorts om det er fint vær. Samtidig så skal vi ikke se ned på de som nettopp viser frem en del av seksualitetsmangfoldet i vårt samfunn. Vi bør lytte til Eskilds ord fra SKAM – om hvorfor det er viktig å respektere variasjonen og de som velger å være åpne om hvem de er. Selv om de møter motstand for dette. Nettopp derfor, fordi at så mange opplever mobbing, trakassering, utfrysing, skam, og vold for å være den er, så må vi som kan gå under radaren vise hvem vi er. For å utvide normaliteten, for å kritisere normene, og for å utvide normene. Nettopp derfor flagger jeg på paradedagen. Du forteller selv at historiene om dette gjør sterkt inntrykk – så hvordan kan du da være motstander av en av de få arrangementene som kan bidra til at hele samfunnet får øynene opp for den variasjonen som finnes?

Mitt andre spørsmål til deg, Trygve, er ganske lett; hvordan skiller Europride 2020 seg fra den vanlige regnbueparaden? Det går jo en regnbueparade gjennom byen hvert eneste år. Selv om det kanskje kommer noen flere tilreisende for et Europride-arrangement så klarer jeg ikke helt å forestille meg at det skulle være nevneverdig ”verre” parader når det er et europeisk arrangement. Jeg deltok i Europride i Oslo i 2005 og selv om det var en større fest så har jeg problemer med å se at dette var noe vi burde frykte. Så med mindre du nå forteller meg at Kristelig Folkeparti også er motstander av regnbueparaden så synes jeg dette argumentet er noe tvilsomt.

Sist, men ikke minst så undres jeg over om du har satt deg inn i hva slags paroler du faktisk finner i en slik parade? Enten det er snakk om Skeiv Ungdom, ansatte i forskjellige yrkesgrupper, politiske partier, minoritetsgrupper, bamsene, Den norske kirke, studentgrupper, eller parolen for ”de som går for alle de som ikke har mulighet til å gå i paraden selv” så klarer jeg ikke å se at dette er paroler eller grupper som er til det negative for samfunnet. Dette handler om åpenhet, om det å kunne leve fri for skam, om å kunne elske den eller elske med den man ønsker (om hen også ønsker dette), og om å kunne være seg selv i møtet med alle andre. Dette er viktig og det tror jeg du selv opplever. Som pastor regner jeg med at du ønsker å kunne være deg selv og frimodig kunne fortelle verden om hvem du er og hva du står for, stemmer ikke det? Mange skeive, homofile, transpersoner, bifile, panfile, aromantiske, og andre føler ikke nødvendigvis på den samme muligheten som du har. Det er det vi alle sammen må jobbe for å kunne oppnå.

Jeg pleier å variere hvilken parole jeg har gått under – enten jeg har vært partipolitisk, gått under parolen for regnbuefamilier, eller hvor jeg nå har ramlet inn i løpet av paraden. I år derimot så har jeg bestemt meg for en annen parole, om du vil bli med meg – da går jeg gjerne under parolen som står opp for alle de som ikke har mulighet til å selv gå i en slik parade. Enten det er fordi de fremdeles lever i skam eller i skapet, fordi de kommer fra konservative religiøse miljøer som ikke vil se veldig lyst på en slik åpenhet, fordi de ikke kan være åpne på jobb, fordi de bor i land hvor dette medfører livsfare og/eller forfølgelse, eller det er andre årsaker til at de ikke kan være med i paraden.

Så, Trygve, blir du med meg å gå i paraden nå til sommeren? Vi trenger ikke å holde hender eller noe – for det håper jeg at det er kjæresten min og barna mine som gjør. Jeg tenker at du kan gå der i felleskapet, slik Knut Arild Hareide gjorde i fjor, og vise at det ikke er de skeive, deres liv og åpenhet, eller likekjønnet kjærlighet du har noe i mot.

Dette debattinnlegget ble publisert av Bergens Tidende 28.03.2017 med tittelen “Blir du med meg i paraden, Birkeland?“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *