Les i ferien

Når sommerdagene blir lange, og kjedsomheten setter inn er det deilig å ha en bok å slappe av med, men visste du at det også kan være bra for karakterene dine neste skoleår?

Sommerferien er lang, nesten to måneder for mange elever i norsk skole i år, og noe må jo alle disse dagene fylles med. Selv om noe av tiden sikkert går med til å besøke bestemor, henge med venner, spille fotball, reise på hytta, ha en sommerjobb, eller alle mulige andre aktiviteter man kan fylle en sommer med – så vil det nok for de aller fleste av dere være slik at dere har litt tid til overs. Da er det fint å ha en bok eller flere å bruke tiden på. Slappe av i sol, skygge eller regn med en annen verden eller andre perspektiver. Enten det er oppveksten til Zlatan, å redde verden sammen med Shannaras etterkommere, å overleve dødslekene, eller Liza Marklunds bok om kvinnekamp og likestilling som står på programmet.

Du spør sikkert, hvorfor bryr det meg om du leser i sommerferien? Det er flere grunner til det, både fordi jeg selv setter stor pris på bøker og fordi det er en glimrende kilde til både kunnskap og underholdning. Viktigst av alt er lesing noe som opptar meg fordi jeg er lærer – for elever akkurat som deg, kanskje faktisk akkurat deg. Det viser seg nemlig at sommerferien for mange er for lang. Særlig for de elevene som kanskje allerede sliter litt på skolen. Det blir for lang tid uten en del av de aktivitetene som er viktige for læring og skolegang. Dette gjør at en god del av elevene opplever det som på godt norsk heter ”Summer learning loss”. Det vil si at deler av den kunnskapen du har brukt tid og energi på å erverve vil forsvinne, fordi hjernen aktivitetsnivå ikke holdes ved like. På samme måte som at musklene blir svakere hvis du slutter å bruke dem. Du kan rett og slett havne bakpå om du ikke leser i løpet av sommerferien – og når jeg snakker om lesing i denne sammenhengen så mener jeg lesing i ganske vid forstand.

Det spiller nemlig ingen rolle om det er kompisen din som leser for deg, om du hører på lydbok, leser punktskrift, koser deg med en god tegneserie, eller leser en roman eller biografi. Det er ikke det som er viktig. Det er aktiviseringen av hodet som er det viktige. For nettopp da har du mulighet til å forhindre læringstapet eller gjøre det mindre. Dette læringstapet, og middelet mot dette, er det samme for alle elevene, men det er dessverre slik at det er de elevene som allerede sliter mest på skolen som taper mest på å ikke opprettholde lesingen over sommeren. Det er også de samme elevene som i minst grad leser over sommeren, selv om de i ferien har størst mulighet til å velge lesestoff selv.

Du har sikkert sett på amerikanske filmer at de der har en del bøker de må lese om sommeren. Det skulle jeg ønske at vi hadde også i norsk skole. Hvor skolene hadde som krav at det var noen bøker dere elevene måtte lese over sommeren. Bøker tilpasset til dere – spennende bøker, nye bøker, og klassikere, et variert utvalg bøker. Samlet sammen i lister sammen med bibliotekarene. For det er bibliotekarene som virkelig har peiling på hva som finnes av god og fengende, og lærerik, litteratur for barn, ungdom og unge voksne. Med en slik liste ville du kunne velge en eller flere av disse bøkene til å kose deg med om sommeren.

I påvente av at det kommer slike sommerlesingsprogrammer til norsk skole så kan du faktisk benytte deg av disse bibliotekarene på egen hånd. De finnes allerede i dag og er mye bedre enn meg til å finne frem til gode bøker – som passer akkurat til deg. Best av alt så er de faktisk tilgjengelig selv når du går på ferie. Enten du besøker ditt lokale bibliotek eller biblioteket på feriestedet ditt – det er gratis uansett hvor i landet du er. Kanskje kan du også ta med deg en venninne på biblioteket, eller om du allerede leser en del så har du kanskje en god bok å foreslå for en kamerat?

E-bøker kan være et enklere alternativ fordi de kan kjøpes på nett, uansett hvor i verden du måtte befinne deg. For noen år siden lå jeg på stranden i syden og kjøpte resten av bøkene til Game of Thrones derfra, fordi jeg bare MÅTTE lese videre. Eller moren min som på pilgrimstur bare hadde med seg en iPad for å kunne starte på nye bøker så fort hun ble ferdig med den forrige – man kan jo ikke bære med seg for mye på en slik tur. Men også hos bibliotekene har det kommet nye digitale muligheter. Bibliotekene i Norge har en app (eBokBib) for lån av e-bøker til telefon eller nettbrett, helt gratis. Da trenger man ikke en gang å huske på å få levert den tilbake i rett tid, den leveres av seg selv.

Jeg håper du allerede har pakket med deg en god bok eller flere for sommeren. Det er god underholdning, det er god aktivisering av hjernen og det er et fint tidsfordriv på late og varme (eller regnfulle) sommerdager. Hvis ikke, stikk innom ditt nærmeste bibliotek, så er jeg sikker på at de finner noe du liker, enten du vil høre det, lese det på papir eller få det sendt til nettbrettet ditt. Fortell også de andre i klassen din, eller noen venner om dette – slik at dere kan starte neste skoleår med et bedre grunnlag, sammen.

God sommer og god lesing!

Dette debattinnlegget ble publisert på NRK Ytring 03.06.2017 med tittelen “Les i ferien“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *