Sex er mer enn klamydia

Valgkampen er over. Men hørte du noen snakke om sex?

Nasjonalt SRHR-nettverk har kartlagt partiprogrammene til de ni største partiene i Norge. Målet var å finne ut hva de mener om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Det korte svaret var; ikke mye.

Riktignok har alle partiene punkter i programmet som har betydning for seksuell helse. Men det snakkes oftere om abort og voldtekt, enn om nytelse og positiv seksualitet.

Det er farlig. Alle er bekymret for neste generasjons seksuelle grenser. Men likevel er det ingen som gjør noe med det. Når det gjelder overgrep er det påfallende: Vi snakker om hvordan man skal beskytte seg mot overgrep, ikke hvordan man skal unngå å bli en overgriper.

Seksuell folkeskikk handler om bevissthet omkring at individuelle seksuelle handlinger kan ha konsekvenser for andre. Samfunnet har et ansvar for opplysning, bevisstgjøring av holdninger, og tilretteleggelse for en seksuell kultur som omfatter respekt og omsorg for medmennesker.

OnlyFans lever fordi folk kjøper innholdet. Istedenfor å gå løs på fenomenet, hvorfor snakker vi ikke om det som driver det frem. Et hvilket som helst filter kan ikke stoppe seksualdriften. Dagens unge bør få mulighet til å dyrke et sunt forhold til sin egen selvbestemte seksualitet. Dette har vi hørt lite om fra barne- og familieminister Ropstad.

Å fremme seksualitetens positive sider er forebyggende. Men seksualitet har lenge vært et tabuområde, som må renvaskes fra unødvendig skam og moralsk fordømmelse. Vi får ikke til dette på individnivå uten politisk drahjelp. Da trengs en helseminister som snakker om seksuell helse på lik linje med fysisk og psykisk helse.

Det er mye man ønsker skal skje. Det er laget en handlingsplan for å redusere antall aborter. Erna mener det skal fødes flere barn. Foreldre blir bedt om å snakke med barn om seksualitet og grenser. Likevel uteblir de konkrete verktøyene og tiltakene.

Vi håper valget har gitt oss politikere som tør å snakke om sex.

Debattinnlegget ble publisert av Dagsavisen 14.09.2021. Det ble skrevet sammen med

TORE HOLTE FOLLESTAD
Assisterende daglig leder Sex og samfunn
AGNES CECILIE WILHELMSEN
Høyskolelektor, Høgskulen på Vestlandet
MIRJAM GREGERSEN
Sosialkonsulent Pro Sentret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *