Minneord, Andreas Heldal-Lund

Det var med stor sorg vi i dag fikk beskjeden om at Andreas Heldal-Lund var død, etter lengre tids sykdom.

Vi har hatt gleden av å kjenne Andreas gjennom mange år gjennom hans engasjement i Human-Etisk Forbund, på alle nivåer og i utallige roller. Vi har samtidig kunnet følge han i hans engasjement utenfor forbundet.

Andreas ble den første mottakeren av Human-Etisk Forbunds hederspris. Det er en nasjonal anerkjennelse av ekstraordinært engasjement i organisasjonen. Han var aktiv i forbundet i en mannsalder, og viste et stort hjerte og dypt engasjement for Human-Etisk Forbund, på veldig mange felt.

Han kom til forbundet da han var i begynnelsen av tjueårene og fant der sin plass som frivillig i konfirmasjonsarbeidet – noe han har beskrevet som utrolig inspirerende og utviklende. For å kunne diskutere etikk og viktige spørsmål med 14-15-åringer brukte han mye tid på selv å reflektere rundt livssyn, etikk og valg; hvordan ta riktige valg, gode valg for seg selv og andre. 

Mange kull av konfirmanter – både i eget lokallag og mange nabolokallag – vil aldri glemme hjerneforskeren som hadde med seg en plastinnpakket hjerne i kjølebag og lurte dem trill rundt, og som fikk formidlet viktigheten av kritisk tenkning og refleksjon.

Andreas har vært primus motor i lokallags- og fylkeslagsarbeid i mange år – også sosialt.

I tillegg til å være kursleder selv var han vært involvert i opplæring av andre kursledere, ledet seremonier og vært taler, holdt foredrag og tatt initiativ til og arrangert utallige filosofikafeer lokalt. Og da forbundet fikk vigselsrett ble han også vigsler – en populær vigsler, som fikk mange gode tilbakemeldinger.

Han har innehatt verv i forbundets høyeste styre og i den nasjonale valgkomiteen. Vårt forbunds ryggrad er de hundrevis aktive medlemmer som legger ned stor innsats i å holde forbundets mange livssyns- og organisasjonsaktiviteter i gang, vi har vært heldige som har hatt Andreas som en av disse frivillige.

Og selv om han som ung kirkekritisk Hedningsamfunnet-aktivist kastet et kors fra Prekestolen, var hans engasjement først og fremst vært preget av toleranse, nysgjerrighet og åpenhet for andre mennesker. Han hadde alltid et genuint ønske om å forstå hva det er som driver andre.

Denne humanisten har ikke bare gjort en formidabel innsats i vårt forbund, men også samtidig satt spor internasjonalt. Nysgjerrighet, et hjerte for ytringsfrihet og tidlig internettkunnskap gjorde at han ble en viktig person i kampen mot Scientologikirkens sensur av og advokatangrep på kritikere. Gjennom sitt nettsted Operation Clambake i Norge spredte han informasjon om Scientologikirken som den ikke ville ha spredt, og bidro til at medier og kritikere kunne bruke den informasjonen uten frykt for søksmål. Og han bidro gjennom sitt personlige engasjement til å hjelpe mange mennesker med å bryte ut av Scientologikirken.

Han var alltid flink til å se og å anerkjenne menneskene han har møtt, og i 2022 var det vår tur til å se og anerkjenne ham. Nå skal vi minnes han, vår venn og verdsatte kollega.

Vi kondolerer til alle som sto Andreas nær, og oppfordrer samtidig oss alle til å ta med verdiene som var så viktig for han videre. Raushet, likeverd, mot, engasjement og omsorg for andre.

Signe Lill Maas
Regionlagsleder, Human-Etisk Forbund Rogaland

Christian Lomsdalen
Styreleder, Human-Etisk Forbund

Minneordet ble publisert av Stavanger Aftenblad 03.01.2024 under tittelen “Andreas Heldal-Lund er død“. Minneordet er også oversatt til engelsk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *