Statlig finansiering av tro- og livssyn må utredes for å sikre likebehandling, bærekraft, og stabilitet

Dagens Næringsliv understreker viktigheten av likebehandling i finansiering av tro- og livssyn i sin kritikk av Høyre sitt programutkast. Men deres løsning om kirkeskatt er kun starten på mange spørsmål. Ny finansieringsordning må utredes grundig, med likebehandling som hovedprinsipp.

Norge har lang tradisjon for å finansiere både majoritet og minoriteter likt, noe som sikrer et livssynsåpent samfunn hvor alle er like mye verdt. Dette har fremmet dialog og samarbeid, og likebehandling gir likeverd.

Høyre har rett i at kostnadene til religion og livssyn må reduseres, men det kan ikke gjøres ved å favorisere Den norske kirke (DNK) på bekostning av andre. Å be ikke-medlemmer om å betale mer for DNK enn for sitt eget trossamfunn bryter med prinsippet om likebehandling. Dette utfordrer også diskrimineringsforbudet i menneskerettighetene.

Det er derfor nødvendig med en offentlig utredning for å sikre en bærekraftig og legitim finansieringsordning. Spørsmålet om hvorvidt religion og livssyn bør finansieres av staten er viktig, men likebehandlingen i dette spørsmålet er grunnleggende i tanken om det livssynsåpne samfunnet. Likebehandling bidrar til mangfold, dialog og fellesskap.

Høyre må forstå at likebehandling ikke bare kan være et pyntelig ord – det må gjennomføres i praksis. Å favorisere DNK undergraver prinsippene om frihet og likeverd som de ofte taler om.

Innlegget ble publisert av Dagens Næringsliv 17.09.2024 under tittelen “Tro, livssyn og likebehandling“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *