Flisen i min brors øye

Grunnloven er ikke verdinøytral. Det kan den nok aldri bli, og jeg tror heller ikke det er noe som noen ønsker. En av de viktige verdiene i den norske grunnloven er tros- og livssynsfriheten. Sammen med resten av menneskerettighetene.

Noen ganger får jeg svar i avisen Dagen som er mer enn litt spesielle. Denne gangen fra Dag Elgvin. I hans svar tegner han opp et bilde av islam, basert på ulike koranvers, som noe som står opp mot kristendom og humanisme, uten at det er kildeført eller peker på disse livssynenes tekster. Elgvins tekst gjør det svært fristende for meg å skulle hente frem min indre sinnaateist for å peke på ulike bibelvers som jeg mistenker at den jevne kristne i Norge ikke er spesielt fornøyd med eller stolt over at finnes i Bibelen. For det er ingen tvil om at det finnes tekster i Bibelen som ville formidlet (mye av) det samme som Elgvin henter frem fra Koranen. For å trekke frem et lett eksempel, så mener jeg virkelig å huske at det er mer enn ett vers i Bibelen som støtter slaveriet, også koblet til Jesus.

På mange måter er Elgvins innlegg en drøm for enhver sinnaateist. Når det attpåtil anvendes så ulike standarder for å vurdere to religioner med rimelig likt kulturelt opphav og mange felles standpunkter så blir dette egentlig ganske latterlig. Enten så må man måle hva personer med opphav i en religion mener og hva trossamfunnene står for, eller så må man bare seg på tekstene. Man kan ikke velge det ene for det ene trossamfunnet og det andre for andre trossamfunnet. Epler og bildører.

Ellers tenker jeg at jeg skal holde meg for god for å skulle hente frem problematiske bibelvers. Det ansvaret tenker jeg hviler på kristne. For min del skal jeg forholde meg til mine medborgeres levde religion og levde livssyn når jeg skal kritisere, debattere, og samhandle. Det tror jeg er en vesentlig mer fruktbar vei å gå i det norske livssynsmangfoldet. Basert på de felles spillereglene, menneskerettighetene, grunnloven og de andre lovene, som grunnlag for frihet, vern mot diskriminering, og mulighet til å leve ens liv mest mulig i tråd med egne ønsker og egen samvittighet.

Noen ganger passer det visst å nevne vanskelighetene med å se bjelker i egne øyne.

Innlegget ble publisert 13.12.2022 av Dagen under samme tittel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *