Skolen skal ikke forkynne, Rogn

Det er forsåvidt greit nok at Hans Arne Rogn ønsker en skole som forkynner kristendom, men det er ikke skolens oppgave i et samfunn med et stort livssynsmangfold.

Hans Arne Rogn er 22. november misfornøyd med at tipsene Human-Etisk Forbund har til norske skoler ikke forteller om kristendommens julehistorie. For det første så tror jeg ikke skolen trenger en påminnelse om Jesus sin rolle i den kristne julehistorien. For det andre så er det ikke så at dette er grunnen de fleste nordmenn har for å feire jul.

Jul har blitt feiret i Norge siden før kristendom kom til Norge, og det går helt fint å feire og markere jul uten å involvere kristendom i den feiringen. Når DNB har spurt det norske folk om hva som er viktig for dem i julen så kommer juleevangeliet og kirkebesøk langt ned på listen. Faktisk er dette bare viktig for 14% av befolkningen, eller rundt halvparten av det antallet nordmenn som oppgir at de tror på Gud. For de aller fleste handler julen om familie, mat, og fellesskap.

Rogn etterlyser et fokus på «vår kulturarv» som ifølge han er den kristne kulturarven. Sannheten er vel nærmere at den kristne kulturarven er EN DEL av en mye større norsk kulturarv, som har mange røtter. Det er nok faktisk riktigere å snakke om våre mange kulturarver heller enn at vi har en kulturarv som har formet Norge.

Skolens viktigste oppgave er å skape fellesskap i elevgruppen, ikke å forkynne kristendom. Trosopplæringen må foreldrene selv sørge for eller ordne gjennom sin ønskede menighet. Hvor Hans Arne gjerne kan fortelle barna som går der hvorfor HAN feirer jul. Jeg kommer gjerne for å fortelle om min jul.

Debattinnlegget ble publisert av Lister den 24. november 2022 under samme tittel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *