Hvorfor vil du diskriminere, Gjerme?

Akkurat som at det er ingen som argumenterer med at skolegudstjenester er skadelig så er det ingen som argumenterer med at det er farlig, ergo er det vanskelig å være redd for skolegudstjenester. Derimot synes jeg det er mer problematisk at man ønsker så åpent som Bjarne Gjerme å diskriminere ikke-kristne i den norske skolen. Dette viser han både 30. mars og 5. april.

Det er ikke Human-Etisk Forbund som har laget regelverket til Utdanningsdirektoratet. Ei heller er det slik at det er verken jeg eller forbundet som har satt som krav at det skal være likeverdige og gode alternative opplegg. Det er det Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet som har bestemt. Det er vi som er opptatt av livsynslikestilling i skolen selvfølgelig glade for, men dette var noe som først kom inn i norske lover og regler etter at Norge ble dømt i den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen. Norge ble dømt for brudd på trosfriheten, noe i hvert fall jeg finner svært pinlig.

Restriksjonene på gudstjenester i skoletiden er allerede en del av regelverket i skoleverket, og er med andre ord ikke noe som må presses inn. Derimot så er det uheldig hvis skolene ikke følger sitt eget regelverk, som leder av Utdanningsdirektoratet har uttalt at ikke burde være et problem å følge for skolene. At Gjerme velger å fremstille dette som noe nytt eller noe som humanetikerne prøver å presse på skolene finner jeg derfor litt besynderlig og åpenbart feil.

Det jeg derimot finner svært trist er at Bjarne Gjerme prøver å bruke muslimene som et middel i forsøket på å opprettholde Den norske kirkes diskriminerende fortrinn i den norske skolen. Det viktigste å huske på i den sammenhengen er at det ikke er på grunn av dem forkynnelse skal ut av skolen. Det er heller ikke slik at man ikke får muligheten til å bli kjent med kristendommen når man tar ut skolegudstjenesten av skolen. Den får man fortsatt god mulighet til å bli kjent med i nær sagt alle fag i skolen, men særlig i KRLE-faget. Det er heller ikke slik at kirken på Voss ikke har åpent mange ganger i måneden, så det burde være gode muligheter både til å bli kjent med kirken og å besøke den, både for kristne, muslimer og andre troende og ikke-troende.

Det er dessverre tydelig at Gjerme ønsker å fremme Den norske kirke i skolen overfor elevene. Dette er synd og jeg håper ikke dette er politikk som Voss KrF steller seg bak. Diskriminering og forkynnelse i skolen har vi blitt dømt for tidligere, det ville vært svært synd om det skulle skje igjen.

Dette debattinnlegget ble trykket i Avisa Hordaland 07.04.2016 med samme tittel. Innlegget er en del av en avisdialog med Bjarne Gjerme fra Voss KrF som har gått over flere dager. Dialogen startet med gjenbruksinnlegget “Har kommunen tenkt på skulegudstenestene. Dette ble fulgt opp av mitt tilbakesvar “Ingen har sagt det er farlig…“.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *